Planteninventarisaties

In de tweede helft van juni zijn op op verschillende terreinen de planten geïnventariseerd. Dat gebeurt altijd na het broedseizoen en vóór de eerste maaibeurt. Op de website vind je de resultaten van het Landje van Herman (aan de Wilnisse Zuwe) en van de moerasstrook langs Molenland.

In 2018 is het Landje van Herman afgeplagd. In het overzicht kun je de resultaten van 2020 en van 2024 vergelijken. Van Molenland zie je de resultaten van de afgelopen tien jaar.

De vegetatie wordt opgenomen via de Tansley-methode. Een ‘1’ betekent dat er van een soort slechts een (enkel) exemplaar is waargenomen. Een ‘6’ geeft aan dat de soort plaatselijk talrijk voorkomt. Staat er een ‘9’, dan is de soort overal overheersend aanwezig.

Een soort die op beide terreinen is aangetroffen, is blauw glidkruid. Het is een typische soort van moerassen.

Geelgroene zegge is in 2024 op Molenland niet meer gezien. Op het Landje van Herman komt deze soort vrij talrijk voor. Het is een plant die groeit op schrale, vochtige plaatsen (vaak waar enige verstoring is door bijvoorbeeld plaggen).

Een soort die op beide terreinen frequent voorkomt, is de moerasrolklaver (hier met akkerhommel). Het is een typische soort van bloemrijke, drassige graslanden.