Een Zeldzaamheid

Op dit moment worden de natuurgebieden van de Bovenlanden met klein materieel gemaaid. Voor een goed beheer moet dit één of twee keer per jaar gebeuren. Vrijwilligers helpen om het gemaaide met hooivorken op hopen te stapelen. De stapels hooi worden afgevoerd of in de kanten gelegd.

Voor dat het gemaaid wordt is het interessant om te weten wat er allemaal groeit en bloeit. Alle terreinen inventariseren is teveel werk, we selecteren er daarom vier. Dit jaar willen we in ieder geval op de Gagel inventariseren. Zoals u weet is daar vorig jaar heel wat werk verzet ter bescherming van de eilandkanten.

7 Juli, we gaan inventariseren, het is een zeldzaam mooie avond. Geen wind en een aangename temperatuur. Heerlijk voor een vaartochtje op de Gagel. Dat vaartochtje is nodig want de eilanden zijn alleen per boot bereikbaar. We genieten onderweg  van zwarte sterns, rietvogels, de overvliegende purperreiger en voor dit gebied het uniek  vrije uitzicht. 

Eiland 18 is ons doel, een langgerekt eiland waar we een paar jaar geleden voor het eerst rietorchissen aantroffen. Hoe zal het nu zijn? We worden niet teleurgesteld, ze zijn er nog. Sowieso zijn we verrukt. Dit eiland wat wordt beheerd als bloemrijk grasland, ziet er ook uit als bloemrijk grasland.. Het is werkelijk een plaatje. Laat dat maar aan moeder natuur over. Op dit ene eiland vinden we 52 verschillende plantensoorten. Een mooie diversiteit vooral als je bedenkt dat het soorten zijn die je alleen nog maar aantreft in dit soort beheerde landschappen. 

Zeker niet ontevreden lopen we voorzichtig, je wilt niks vertrappen, terug naar de boot. Ineens zegt Tjebbe, wat is dit nou? We zien een klein bloemtrosje. Zou dat niet…….ja een orchidee maar welke. Het blijkt de moeraswespenorchis. We zijn verrukt als een stel kleine kinderen. Natuurlijk maken we een foto als bewijsmateriaal. Een zeldzaamheid ?  Volgens de Flora Nederland vrij zeldzaam. Het betekent in ieder geval dat het beheer op de juiste manier gebeurt en dat de natuur ons daar dankbaar voor is.

Ook als u zich wilt opgeven als donateur of vrijwilliger, kunt u daarover informatie vinden op de website www.debovenlanden.nl. Mocht u vragen hebben, dan kunt u deze stellen via een mail naar stichtingdebovenlanden@gmail.com.