Gebied aan de Wilnisse Zuwe : een restant van een overpad

Het terrein aan de Wilnisse Zuwe bestaat uit twee kleine gebieden; 'n eilandje en een stukje kaal land. Op het eilandje heeft een daggelders huis gestaan. Nu staan er op het eilandje een houtwal van stommelgewas, dat bestaat uit oude knotten van es en wilg, en heel oude essen aan de buitenrand langs de Wilnisse Zuwe. Het huisje behoorde bij de boerderij van G. Plomp, Geerkade 10 te Wilnis, dat toen eigendom was van de Levensverzekeringsmaatschappij "Utrecht" te Utrecht.

De boerderij was te bereiken via een pad door het land, waarvoor een toegangshek stond met daarop het opschrift "Moed in Kommer". Bij de boerderij was een particuliere tol, dit was de kortste weg naar Utrecht via Haarzuilens. Dit pad is verdwenen bij de aanleg van de Ir. Enschedeweg in 1960.

Het huisje is in 1950 verhuurd aan een zeeman uit Amsterdam, de heer Schuurman, die scheepjes kon bouwen in een flesje. Dit werd zeer gewaardeerd in de omgeving. Nu groeit op het kale stukje een rijke flora waaronder enkele orchideeŽn en zelfs wat ronde zonnedauw.

Het gebied is door het IVN geïnventariseerd.

Terug